Wratten

Diagnose (voet)wratten

De afwijkingen zijn meestal zo kenmerkend, dat de arts de diagnose direct zonder verder onderzoek kan stellen naar de wratten. Zelden zal het nodig zijn om een klein stukje huid weg te nemen voor aanvullend onderzoek. Soms is het nodig om het wrattype nader te bepalen.

Wat is de behandeling van wratten?

Bij de behandeling vernietigen we het weefsel zodat we alle virusdeeltjes in de wrat vernietigen. Bij het merendeel van de patiënten vindt spontane genezing binnen 2-3 jaar plaats. In sommige gevallen wachten we hierom ook af. De verschillende behandelingsvormen worden bekeken waarna deze besproken kunnen worden.

Aanstipvloeistoffen/zalven

Van oudsher worden preparaten als salicylzuur in zalf, in pleister of tinctuur of cignoline in tinctuur gebruikt, met wisselend resultaat. Deze middelen hebben vooral een hoornverwekende werking, maar maken tevens de huid stuk. De omringende huid heeft dan ook een bescherming nodig via het aanbrengen van zinkolie of zalf. Men brengt de tinctuur 1-2x daags aan, meestal onder een pleister.

Deze lokale middelen kunnen overgevoeligheidsreacties veroorzaken. Effect van de therapie is bij al deze smeersels pas na 2-3 maanden te verwachten.

wratten-voet-verhoorning