Ingroeiende nagels

Hoe komt het dat teennagels ingroeien?

Veel mensen knippen hun teennagels lekker kort, want dat biedt snel verlichting. Maar dat is geen goed idee: het zachte gedeelte van de teen top krult over de korte nagel heen, zodat het ingroeien opnieuw begint. Niet doen, dus. Ook knippen veel mensen de hoeken van hun nagels schuin weg. Dit helpt meteen tegen de pijn. Maar de nagel kan zo steeds dieper in het zachte weefsel rondom de nagel binnendringen. Dan ontstaat opnieuw een ingroeiing. Soms heeft u gewoon pech. Bijvoorbeeld omdat uw voetstand afwijkt. Dat geeft een drukplek, met een ingroeiende nagel als gevolg. En heeft u uw teen gestoten of is er iets zwaars op uw teen gevallen? Ook dan kan een nagel ingroeien.

Zelf peuteren aan uw nagels? Geen goed idee

Het is verleidelijk om met een schaartje en een vijl aan de slag te gaan. Doe dit alstublieft niet. U beschadigt uw nagel met verkeerd nagelgerei. Zo ontstaan scherpe splinters die diep in uw teen dringen. Een ontsteking is het gevolg. De huid wordt rood, glanzend en gespannen. De minste aanraking zorgt voor pijn.

Blijf daarom van uw nagel af. Anders raakt u steeds verder van huis. Zo behandel ik uw probleem: nagelzorg, nagelbeugel. De nagel, de voetstand, uw schoenen: ik kijk naar het hele plaatje. Op die manier verhelpen we de nagelproblemen én voorkomen we ze.

Wat doe ik nog meer:

  • ik maak uw nagels glad en ik maak ze eventueel dunner met een freesje
  • ik kan een nagelbeugel plaatsen om de nagelgroei te reguleren: pijnklachten verdwijnen vrijwel meteen

Zijn de behandelingen pijnlijk?

Dat valt erg mee. Het voelt soms niet prettig als ik werk in een ontstoken nagelgebied. Maar die pijn is kortdurend. De ontsteking verdwijnt bij goede nagelzorg. Daarna zijn de behandelingen pijnloos. Zo voorkomt u een ingroeiende teennagel

Volg deze adviezen alvast op:

  • knip uw nagel niet te kort: laat ze minimaal 1 millimeter uitsteken boven de teentop en laat de hoekjes zitten
  • draag platte schoenen die alle ruimte geven aan de tenen
  • knip en vijl de teennagels, net zoals u dat met uw vingernagels doet
  • ga naar de pedicure met de eerste symptomen van een ingroeiende nagel

Kortom: ga niet zelf aan de slag om een ingroeiende nagel te verhelpen. Maak een afspraak. Hoe eerder u de klacht laat behandelen, hoe beter.

Via de contactpagina zie je met welke gegevens je een afspraak in kunt plannen.