Blaren

Ontstaan van een blaar

Blaren ontstaan bij sportbeoefening meestal door langdurige of hevige wrijving van de huid. In de sport komen bij wandelaars of lange afstandloper vaak blaren op de voeten voor. In de turnsport en bij racketsporten zie je vooral blaren op de handpalmen.

Voetzorg bij een blaar

Het doel van de eerste hulp is 3-voudig
· Beperken van het infectierisico.
· Verminderen van pijn en ongemak.
· Versnellen van het genezingsproces.
Een blaar is een lichte blessure die je in principe volledig zelf kan verzorgen.
We maken een onderscheid naar types blaar tussen:

Gesloten blaren

Gewoon zo laten en afplakken met een tweede huidpleister (Second skin of Compeed) wanneer ze niet hindert om onnodig gevaar op infectie te voorkomen.

Wanneer ze wel hindert bij het sporten, handelen als volgt: · Ontsmet de blaar met een niet prikkelend, niet of slechts licht kleurend ontsmettingsmiddel en laat de huid gedurende een 15-tal seconden drogen (niet blazen).
· Prik met een ontsmette steriele naald (of blarenprikker) in de basis van de blaar op verschillende plaatsen; houdt hierbij de naald evenwijdig met de huid.
· Duw met een steriel kompres het vocht uit de blaar.
· Ontsmet opnieuw met een ontsmettingsmiddel.

Open blaren

· Ontsmet de wond en de omgeving van de blaar.
· Knip de loshangende huiddeeltjes weg met een steriele schaar.
· Ontsmet de wond nogmaals.
· Dek af met een tweede huidpleister.

Preventie

De gouden tip bestaat niet. Iedereen krijgt wel eens blaren ook de perfect getrainde sporter.
Goed passende schoenen en sokken zonder naden. Voorkom glijden en “glippen” in de schoen en plooien in de sokken.

Voor racket sporten geldt dat een goede grip van belang is. Train geleidelijk naar een hoger niveau zodat ook de huid kan ontwikkelen.

Vooraf met sporttape de kwetsbare delen tapen (creëer geen nieuwe zwakke plekken door tapeplooien). Was de voeten met koud water waardoor de huid steviger wordt. Individueel kan men baat hebben bij kamferspiritus, talkpoeder, vaseline en andere voet- huidmiddelen.