Voetzorg bij kanker

Medische voetzorg bij chemotherapie

De meest voorkomende voetklachten bij chemotherapie zijn:

  • nagelproblemen: splijten, afbrokkelen, loslaten, verkleuren, infecties
  • huidproblemen: verkleuring, droge huid, gevoelig voor zonlicht, eelt, kloven
  • hand-voetsyndroom: jeuk, pijn of gevoeligheid, roodheid, schilferende of vervellende huid, zwelling, blaren en infecties
  • zenuwproblemen (neuropathie): gevoelloosheid, tintelingen, doof gevoel, pijn in handen en voeten, functievermindering, verstoring van koude- en warmtegevoel, krachtverlies, spier- en gewrichtspijn

Waarom medische voetzorg?

Een medische voetverzorger (OVV-er) in de medische voetzorg kent de bijwerkingen van chemo- en andere therapieën. Ik verzorg je voeten, maar ik weet ook wanneer ik van je voeten af moet blijven. Kortom: bij JEVOET kun je terecht voor alle preventieve maatregelen en advies. Mijn bevindingen koppel ik vervolgens terug aan uw behandelaar.

Voetzorg


Kan ik niet naar een gewone medische pedicure gaan?

Liever niet. Hierdoor kunnen je voetproblemen verkeerd ingeschat worden. Stel, uw pedicure gaat flink schuren, vijlen en ze smeert met een zalfje. Dan loopt u het risico op een fikse infectie. Uw voeten zijn veel te gevoelig voor deze aanpak. Een basispedicure kan in de verleiding komen om grof geschut in te zetten. Haar kennis is onvoldoende om de kwetsbare oncologische voet te behandelen.

 

Kan de medische voetzorg iets doen aan dat rotgevoel?

Dat rotgevoel heet neuropathie: een beschadiging van de zenuwen. Deze bijwerking komt veel voor bij chemotherapie, maar krijgt nog weinig aandacht.

De klachten:

  • doofheid en/of tintelingen
  • het gevoel hebben op watten te lopen
  • brandende pijn
  • het dekbed niet op de voeten kunnen verdragen
  • het gevoel hebben dat de sok dubbel zit
  • onzeker looppatroon en evenwichtsverlies

Neuropathie is niet te genezen. Helaas. Wel kan ik de problemen verzachten.

Wat kan ik zelf doen om voetklachten bij kanker te voorkomen?

Inspecteer dagelijks uw voeten.
Let op roodheid, blaren, wondjes, likdoorns, eeltranden en warme plekken. En: let op vormveranderingen van de voeten. Kunt u het zelf niet meer zo goed zien, vraag dan iemand uit uw omgeving.

Draag stevige, liefst platte schoenen die goed passen.

Loop niet op blote voeten als er sprake is van verminderd gevoel.

Maak een afspraak.
Juist als de chemo of bestraling nog moet starten. Uw voeten moeten in goede conditie zijn als de oncologische behandeling begint.

Heb ik een verwijzing nodig voor een medische voetzorg?

De voetzorg kan starten als uw behandelend team toestemming geeft. Wordt u actief behandeld voor kanker? Dan is het belangrijk dat de verpleegkundige of de arts aangeeft dat er geen contra-indicatie is voor de voetzorg. Zo weten we zeker dat het veilig is om de voetbehandeling te ondergaan.

Afspraak maken bij JEVOET medische pedicure in Elst?

De eerste afspraak is altijd een intakegesprek. U vult een korte vragenlijst in, onder meer over de klachten, het ziekteverleden, eventuele medicatie en orthopedische hulpmiddelen. Daarna maken we een behandelplan.

Via de contactpagina zie je met welke gegevens je een afspraak in kunt plannen.