Schimmelnagels

Schimmelnagels: een veel voorkomend probleem

Een schimmelnagel, in de volksmond ook wel “kalknagel” genoemd is een nagel welke geïnfecteerd is met een schimmel of een gist. Schimmelnagels komen heel veel voor, waarvan 98% aan de voeten en zelden aan de handen. Vermoed wordt dat de meeste schimmelnagels hun oorsprong hebben van een schimmelinfectie van de huid (zwemmerseczeem) die overslaat op de nagelplaat. Bijna een derde van de mensen met voetschimmel krijgt ook schimmelnagels.

Schimmelnagels komen meestal voor op de nagel van de grote teen. Het probleem begint meestal aan het einde en aan de zijkant van de teennagel en verspreidt zich langzaam naar het begin van de nagel. Doordat de schimmel de nagel binnendringt verweekt de nagel en wordt deze dikker, brokkelig en kan zowel wit, geel en in een later stadium zelfs bruin verkleuren. Een schimmel remt ook de groei van de nagel af. Doordat de nagel omhoog kan komen te staan kan een schimmelnagel ook de nodige pijnklachten veroorzaken. In het ergste geval kan de nagel gaan scheuren of in zijn geheel loskomen. Hierdoor is de kans groter dat de schimmel verspreidt naar de andere nagels.

Wie krijgt schimmelnagels en hoe komt dat?

Schimmelinfecties ontwikkelen zich door een samenspel van factoren. Daarnaast zijn deze schimmelsporen – de voortplantingscellen van de schimmel – houden zich bij voorkeur op in een warme, vochtige omgeving. In deze omgeving groeien de sporen gemakkelijk uit tot schimmels. Een schimmelinfectie wordt vaak opgelopen door op blote voeten rond te lopen in gemeenschappelijke douches, kleedkamers zwembaden, sporthallen en sauna’s. Op zich hoeft bet contact met deze sporen nog geen schimmelinfectie te veroorzaken. Maar de volgende factoren kunnen de schimmelgroei wel bevorderen, zodat de kans op een infectie aanzienlijk toeneemt:

  • Onvoldoende afdrogen van de voeten
  • Synthetische sokken en schoenen overmatige transpiratie
  • Knellende schoenen
  • Het hebben van suikerziekte
  • Ouderen (30x meer kans)

Wat doet een medische pedicure bij schimmelinfecties?

Een schimmelnagel geneest niet spontaan. Sterker nog, in de loop van de tijd raken meestal steeds meer nagels aangetast. Schimmelnagels zijn immers besmettelijk. Verder is dit belangrijk voor uzelf en voor uw omgeving. In een later stadium zal de behangeling langzamer en moeizamer verlopen. Vandaar dat het zo belangrijk is om regelmatig uw nagels te inspecteren, vooral als u een risicopatiënt bent.

[spacer]
[row]
[one_half class=”element_from_top”]

[clearfix]
[/one_half]

Om zeker te zijn of het om een schimmelnagel gaat zal er een nagelbiopsie moeten worden genomen voor een mycologisch onderzoek om de schimmel te identificeren en een aangepaste behandeling voort te zetten.

Uit cosmetisch oogpunt wordt er een gelnagel geplaatst op de nagel met een schimmelinfectie. Daarnaast kun je meer informatie vinden op de JEVOET site onder nagelreparaties.

[spacer]
[row]

Boek nu een online afspraak voor een behandeling bij onze pedicure in Elst via deze link.